AGAÇLAR

MEŞE

YETİŞME BÖLGELERİ

65 milyon yıllık tarihe sahip olan meşe ağacı hem özellikleri hem de tarihi bakımından en çok kullanılan ağaç türü olmuştur. Geniş yayılıma sahip olan meşe; Asya, Avrupa, Amerika, Avusturalya ve Afrika kıtaları üzerinde 400’e yakın türü yetişmektedir. Ağacın anavatanı Suriye, İran, Lübnan, Afganistan, Pakistan, Yunanistan ve Irak olarak bilinse de en çok türü Amerika Birleşik Devletleri üzerinde yetişmektedir. İkinci sırada ise Asya kıtası üzerinde yer alan Çin ülkesinde yer almaktadır.

İTHALAT VE İHRACAT HACMİ

Meşe en çok ticareti yapılan ağaçlar arasındır. Meşe ihracatına daha detaylı bakarsak, bu ağaç türünü uluslararası piyasada en çok ihraç eden Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Belçika, Almanya ve Rusya ülkeleri gelmektedir. En çok ithal eden ülkelerin başında ise Çin gelmektedir. Çin’den sonra sırasıyla Vietnam, Kanada ve Avusturya ülkeleri yer almaktadır.

ÖZELLİKLERİ / YAPISI

Meşe ağacının çok farklı türleri olmasına rağmen, genel özellikleri bakımından birbirine benzerdir. Her türü olmasa da, birçok türünün çevresel koşullara göre 500 yıla kadar yaşayabildiği bilinmektedir. Bu özelliği ağacın sağlam ve dayanıklı olduğunu göstermektedir. Meşe ağacının kendisi ve işlenmiş şekli oldukça dayanıklıdır. Fakat diri odunu, öz odununa göre daha dayanıksızdır. Ayrıca ağır, damarlı ve sık dokulu bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde mantar ve küflenmeye karşı oldukça iyi direnç göstermektedir. Ağacının yaş ağırlığı genelde 1000 kg/m³, kuru ağırlığı ise 700 ile 780 kg/m³ arasında gelmektedir. Meşenin gövde uzunluğu ortalama 15 ile 25 metre arasında, gövde çapı ise 50 ile 150 santimetre arasında değişkenlik göstermektedir. İnce çizgili, dekoratif olan ağacın rengi ise türünden türüne bağlı olarak koyu sarı ve koyu kahverengi tonları arasında değişkenlik göstermektedir. Genellikle diri odunu sarımsı beyaz, göbek odunu ise koyu sarı rengindedir.

İŞLENMESİ

Meşe ağacı üzerinde çalışmak genelde zahmetsizdir ve buharlı bükmeyle iyi sonuçlar elde edilmektedir. Fakat kurutma sürecinde dikkatli ve yavaş olunmalıdır, aksi takdirde meşenin yüzeyinde yarıklar ve çatlamalar görülebilir. Ayrıca açık havada kurutulacaksa da mutlaka ince istif lataları kullanılmalıdır. Meşe tomrukları bazen böceklenmelere müsait olabilir, bu yüzden fazla bekletilmemelidir. Kesim işlemine başlamadan önce mutlaka bıçaklar keskinleştirilmelidir. Kesildikten sonra ise çivileme yapılacaksa öncesinde mutlaka ön delme yapılmalıdır. Bunlara ek olarak, meşenin yapıştırılması kolaydır, fakat alkali yapıştırıcılarda yine lekelenme yapabilir. Genelde kurutma işleminden sonra cilalamayı iyi tutar. Ayrıca meşe odunu en iyi boya tutan odun türlerinden biridir ve kolay verniklenir.

KULLANIM ALANLARI

Meşe ağacı sağlam ve dayanıklı kerestesi sayesinde birçok alanda kullanılmaktadır. Sert meşe köprü ve iskele gibi yapıların iç ve dış bölümlerinde, kapı, pencere ve merdiven üretiminde, döşeme kaplamalarında, parkelemede, oymacılıkta ve mobilya üretiminde yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir. Yumuşak meşe kerestesi ise yine mobilya üretiminde, iç yapılarda, kaplamalarda, döşemelerde ve dekoratif yapılarda kullanılmaktadır.