AGAÇLAR

Ihlamur

YETİŞME BÖLGELERİ

Dünya üzerinde 30 farklı türü bulunan Ihlamur ağacının yetişme alanlarına baktığımızda ılıman ve tropik iklim koşullarında yetiştiğini görmekteyiz. Genellikle Kuzey Yarım Küre’de yetişen Ihlamur ağacı sırasıyla Orta Amerika, Kuzey Amerika’nın doğu kısımları, Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Kafkasya ve Asya’nın doğu bölgelerinde yetiştirilmektedir.

İTHALAT VE İHRACAT HACMİ

Dünya ticaret verilerine göre en çok Ihlamur kerestesi ihracatı yapan ülkelerin başında ABD gelmektedir. ABD’yi sırasıyla Ukrayna, Hırvatistan, Japonya ve Güney Kore takip etmektedir. İthalat verilerine baktığımızda ise ilk sırada Çin Halk Cumhuriyeti’ni görmekteyiz. Çin Halk Cumhuriyeti’ni sırasıyla Almanya, İngiltere, İran ve Azerbaycan takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Morfolojik özelliklerini incelediğimizde Ebegümecigiller ve Ihlamurgiller familyasının bir üyesi olan ıhlamur ağacı yaklaşık 100 ile 250 yıl arasında yaşamaktadır. Ağacın boyu 30 ile 40 m yüksekliğe, gövde çapı ise 1 ile 1,5 m genişliğe kadar ulaşabilir. Ağacın özgül ağırlığı 350 ile 450 kg/m3’tür.Çok sayıda değişik türü vardır. Yaz ıhlamuru, kış ıhlamuru, gümüşi ıhlamur ve Kafkasya ıhlamuru bunlardan yaygın olanlardır. Olgun odunlu ağaçlar grubundan olan Ihlamur ağacının diri odunu geniş ve dağınık gözeneklidir. Öz odunu da hemen hemen aynı özelliklere sahip olup, gözenekleri küçük yapıda, gözle görülemeyecek derecededir. Diri odunu ile öz odunu arasında renk farkı olmayan Ihlamur ağacı yetiştiği bölgeye göre farklı renklere sahip olabilir. Bazı türleri sarımsı bazı türleri ise açık kahve renklerdedir.

İŞLENMESİ

Ihlamur ahşabı, fiziksel etkilere dayanımı az bir ağaç türüdür. Bu sebeple cnc tornada, el aletleri ve makinelerde kolaylıkla işlenebilir. Çivileme ve vidalama işlemlerinde zorluk çıkarmayan Ihlamur ahşabı kolay ayrılma eğilimi gösterebildiği için bu işlemler sırasında çok dikkatli bir şekilde işlenmelidir. Tutkallandığında iyi bir sonuçlar verir; ancak cilalanma ve verniklenme işlemlerinde zorluklar yaratabilir. Esnek ve bükülebilir bir yapıya sahip olduğu için kolayca şekil verilebilir

KULLANIM ALANLARI

Oymacılık sanatıyla uğraşan sanatçıların el üstünde tuttuğu ahşaplardan bir olan Ihlamur ahşabı; doğramacılıkta da oldukça değerlidir. Ihlamurun lifli kabuğunun ip olarak veya kaba dokumalarda kullanımı yaygındır. Ayrıca Kontrplak, ayakkabı kalıbı, duralit, model kalıbı, müzik aletleri, kâğıt hamuru, kalem, tıbbi kömür, kozmetik, peyzaj, ev eşyaları vb. birçok alanda Ihlamur ahşabı kullanılmaktadır.