AGAÇLAR

KESTANE

YETİŞME BÖLGELERİ

Kestane ağacı, dünyada görülme sıklığı fazla olan bir ağaç türüdür. Asya’da, Avrupa’nın kuzeyi hariç diğer bölgelerinde, Kafkaslar’da, Alpler’de ve Kuzey Afrika’da sıkça yayılım göstermektedir. Kestane ağacını kategorize ettiğimizde ise; Çin kestaneleri, Japon kestaneleri, Avrupa kestaneleri ve Amerikan kestaneleri olarak ayrıldığını görmek mümkündür. Bu ağacın dünya üzerinde en çok yetiştiği ülkelerin başında ise Çin Halk Cumhuriyeti gelmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti’nden sonra sırasıyla İtalya ve Türkiye Cumhuriyeti gelmektedir.

İTHALAT VE İHRACAT HACMİ

Geçtiğimiz yıllara baktığımızda Dünya’da yıllık kestane ihracat ve ithalat hacmi ortalama 320 milyon Amerikan doları civarındadır.  Dünya Kestane ihracatı ve ithalatı hacminde %26’lık pay ile Çin Halk Cumhuriyeti ilk sırada almaktadır. Daha sonra sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri,  İtalya, Türkiye Cumhuriyeti,  Güney Kore, Yunanistan, Japonya ve Portekiz yer almaktadır. 

ÖZELLİKLERİ/YAPISI

Kestane ağacı, sahip olduğu kestane meyvesi sayesinde oldukça eski tarihlerden itibaren insanoğlu tarafından kullanılmaktadır. 200 ile 500 yıl kadar yaşayabilen Kestane ağacı, ortalama 20 ile 30 metre arasında bir yüksekliğe, gövde çapı ise 1.5 m’ye kadar ulaşabilir. Özgül ağırlığı 560 ile 650 kg/m³ arasında olan Kestane ağacının kabuğu ise çatlaklı bir yapıda bulunur. Genelde meşe ve kayın türleriyle aynı habitatta yetişen Kestanenin kereste yapısı Meşe ağacına oldukça benzemektedir. Kestanenin en göze çarpan özelliği suya, çamura ve çürümeye karşı oldukça dayanıklı olmasıdır. Sert, sıkı yapılı ve dayanıklı bir ağaç türü olan Kestane ağacının açık kahverengi veya sarı renkte bir öz odunu vardır fakat genelde bu renk kesildikten sonra koyulaşır. Kestane ağacının diri odunu ise genelde kirli sarı, beyaz veya gri renklerdedir.  

İŞLENMESİ

Daha önce de belirttiğimiz gibi Kestane ağacının kerestesi Meşe kerestesine oldukça benzer bir yapıdadır. Sert, sıkı yapılı ve oldukça esnek olan Kestane kerestesi sağlam ve dayanıklı bir ağaç olmasının yanında böceklere ve mantarlanmaya karşı gerekli önlem alınmadığında kolayca hasar görebilir. Kestane ağacı üzerinde makine ve el aletleri ile çalışmak oldukça kolaydır ama genel olarak çabuk parçalanma riski olduğundan çivileme ve bölme işlemleri çok dikkatli yapılmalıdır. Uzun iplikli bir yapısı olduğu için kolayca eğilip bükülebilir. Ayrıca tutkallama vb. işlemlerde oldukça iyi olan Kestane ahşabı iyi verniklenip, boyanabilir. Tüm bu özellikleri sayesinde kestane ağacının kolay işlenebildiğini söylemek mümkündür.                                  

KULLANIM ALANLARI

Günümüzde kestane meyvesi bu ağacı insanlar için değerli yapmaktadır, ancak kestane ağacının kerestesi de bu ağacı önemli kılan bir diğer faktördür. Suya ve çamura karşı oldukça dayanıklı olan kestane kerestesi tekne gibi deniz araçlarının ve iskele yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca dekoratif görünümü ve sağlam yapısı sayesinde her çeşit dekorasyon işinde ve dış yapılarda oldukça sık kullanılır. Özellikle mobilya yapımında, pencere doğramalarında, bahçe masası ve sandalyesi yapımında, parke ve dış cephe kaplamalarında oldukça fazla tercih edilmektedir.