AGAÇLAR

KAVAK

YETİŞME BÖLGELERİ

Söğütgiller familyasının, populus cinsini oluşturan 30’a türü bulunan Kavak ağacı; ılıman ve soğuk iklimlerde rahatlıkla yetişir. Kuzey ılıman bölgelerde, özellikle de Doğu Asya ile Kuzey Amerika’da geniş yayılım alanına sahiptir. Atlantik’ten Sibirya’nın ortasına, Kanada ve Akdeniz çevresinden Türkistan’a kadar olan bölgelerde sıklıkla rastlamak mümkündür.

İTHALAT VE İHRACAT

Dünya ticaret verilerine göre en çok kavak kerestesi ihracatı yapan ülkelerin başında Kanada gelmektedir. Kanada’yı sırasıyla ABD, Rusya, Ukrayna ve Japonya gelmektedir. İthal eden ülkelerin başında ise Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya ve İran gelmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Uygun koşullarda çok hızlı büyüyebilen bir ağaç olan ve pek çok yerde korular halinde bulunan Kavak ağacı 100 ile 150 yıl arasında bir ömre sahiptir. Uzunluğu 20 ile 30 m’ye, gövde çapı ise 60 ile 120 cm’ye kadar ulaşabilir. İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi gelişme gösteren Kavak ağacı hızlı gelişmelerine paralel olarak çok miktarda su tüketirler. Ağacın ortalama kurutulmuş ağırlığı 380 ile 450 kg/m3’tür.Damarları belirli görüntü vermeyen bu ağacın gözenekleri ve öz ışınları çıplak gözle görünmez. Diri odunu ile öz odunu arasında renk farkı bulunmayan Kavak ağacının öz odunu türüne göre beyaz, kirli beyaz, sarımsı beyaz bazen de kahverengide olabilir.

İŞLENMESİ

Kavak ahşabı çok yumuşak, kaba ve gevşek yapılı olduğundan mukavemeti ve maliyeti diğer ağaçlara nazaran daha düşüktür. İşlenmesi kolay olan bu ağaç uygun koşullarda az çatlama gösterir. Kolay kesilir ancak aletlerin kesici ağızlarını çabuk köreltebilir. Fiziki etkilere dayanımı zayıf olduğundan Cnc tornada, el aletleri ve makinelerde direnç göstermez. Kavak ahşabı tutkalla kolay bağlantı kurar. Çivileme, vidalama ve boyanma özellikleri iyidir fakat verniklenmesi zor bir ahşap türüdür.

KULLANIM ALANLARI

Birçok alan ve sektörde kullanım alanına sahip Kavak ahşabı en fazla astar kaplama, resim ve çizim masası üretiminde, kibrit üretiminde, mobilyaların iç bölümlerinde, gönye ve cetvel üretimi ve yapı kerestesi olarak değerlendirilir. Ayrıca yardımcı kereste, mobilya karkasları, kutu ve kasa yapımı, kontrplak ve lamine panel yapımı ile kaplama ve kakmalar için de kullanılır.