AGAÇLAR

ÇAM

YETİŞME BÖLGELERİ

Çamgiller familyasına ait olan çam ağacı, dünya üzerine yayılmış olan ve neredeyse tüm ülkelerde yetişme alanı bulmuş, en geniş kapsamlı ağaç türlerinden bir tanesidir. Çam ağaçlarının dünya üzerinde 100’den fazla türü bulunmaktadır. En çok yetiştiği yerler ise Avrupa, Kafkaslar, Rusya, Türkiye ve İran üzerindedir. Ilıman ve soğuk iklim şartlarında daha iyi gelişen çam ağacı bu iklim şartlarına sahip olan bütün bölgelerde yetişebilir.

İHRACATI/İTHALATI

Karaçam, Kızılçam ve Sarıçam gibi tomruklardan elde edilen keresteler inşaat sektöründe fazlasıyla talep görmektedir. Başta Rusya gelmek üzere Ukrayna, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerden ithal edilmektedir. Dünya üzerinde geniş yayılıma sahip olması ve çok fazla tercih edilmesi sayesinde hemen hemen her ülkenin envanterinde yerini almaktadır.

ÖZELLİKLERİ

Çam ağacının 100’den fazla türü olmasına rağmen, genel özellikleri bakımından birbirine benzerdir. Çevresel koşullara ve türlerine göre ortalama 100 ile 150 yıl arasında yaşamaktadır. Çam ağacının kendisi ve işlenmiş şekli oldukça dayanıklıdır. Fakat diri odunu mantar ve böceklere karşı hassastır, ancak öz odunu oldukça dayanıklıdır. Diri odunu kolay emprenye edilirken, öz odunu daha zor emprenye edilmektedir. Diri odunu 5-10 cm genişlikte, sarımsı ile kırmızımsı beyaz renkte; öz odunu ise kırmızımsı sarı renginden kahverengimsi kırmızı renge doğru giderek koyulaşır. Düz damarlara sahiptir. Ağacının yaş ağırlığı genelde 890 kg/m³, kuru ağırlığı ise 470 ile 500 kg/m³ arasında gelmektedir. Gövdeleri dolgun ve düzgün olan çam ağacının uzunluğu ortalama 20 ile 30 metre, gövde çapı ise 100 santimetre kadar ulaşabilir.

İŞLENMESİ

Çam, kolay işlenen bir ağaçtır fakat reçine fazlalığı nedeniyle aletlerin ağaç üzerinde çalışmasında güçlükler çıkarabilecek özelliklere sahiptir. Çok iyi boyama, cilalama, tornalama, soyulma ve çivi tutma özelliğine sahiptir. Çam ağacı sert ağaç çeşitlerinden daha yumuşak olmasına rağmen mukavemet ve şok direncine sahiptir. Genellikle çoğu masif ahşap türleri nemli ortamlarda genişleme, kuru ortamlarda ise büzülme durumları gösterebilir,  Çam ağacı ise yıllar geçse bile şeklini koruyabilir ve her türlü ortama bozulma yaşamadan uyum sağlayabilir.

KULLANIM ALANLARI

Çam ağaçlarının en çok tercih edildiği kullanım alanlarının başında inşaat sektörü, kontraplak üretimi ve zemin döşemeleri gelmektedir. Mobilya, kapı ve pencere doğramaları, ev dekorasyonları, kağıt üretimi yakacak odun ve ahşap malzemeye ihtiyaç duyulan her yerde kullanılmaktadır. Ayrıca kaplamacılık, oymacılık ve tornacılıkta yeri büyüktür.