AGAÇLAR
Kızılağaç
YETİŞME BÖLGELERİ
Dünya üzerinde çok fazla alt türe sahip olan Kızılağaç; Orta Avrupa’ya özgü bir ağaç türüdür. Ilıman iklim koşullarına uyum sağlamış olan bu ağaç Kuzey Yarım Küre’de yayılım göstermektedir. Genellikle yetiştiği bölgeler; Orta ve Batı Avrupa, Kuzeybatı Amerika’nın kıyı bölgeleri, Orta ve Güney Amerika’nın yüksek rakımları ve Güneydoğu Asya’dır.
İTHALAT VE İHRACAT
Dünya ticaret verilerine baktığımızda Kızılağaç kerestesi ihracatında ilk sırada ABD gelmektedir. ABD’yi sırasıyla Kanada, Ukrayna, Fransa, Almanya ve Türkiye takip etmektedir. İthalat verilerine baktığımızda ise ilk sırayı Çin Halk Cumhuriyeti almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti’ni sırasıyla Rusya, İngiltere ve İran takip etmektedir.
ÖZELLİKLERİ VE YAPISI
Alder olarak da bilinen kızılağaç huşgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. Nemli, derin ve nispeten asitli topraklarda iyi yetişir. Yaklaşık 100 ile 120 yıllık ömrü olan ve hızlı büyüyen bir ağaçtır. Yüksekliği yaklaşık 25 ile 30 m’ye, gövde çapı ise 100 cm’ye kadar ulaşabilen bu ağacın gövdesi dik, kabuğu düz ve gri renkte, sürgünleri ise yeşil veya mor renklerindedir. Ağacın özgül ağırlığı 530 ile 800 kg/m3 arasındadır. Dağınık gözenekli ve gözenekleri çıplak gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Ağacın öz odunu ile diri odunu arasında belirgin bir renk farkı yoktur. Genellikle beyaza yakın çok açık kahverengi veya pembe beyazdır. Kesilip açık havada bırakılan kızılağacın rengi, sarımsı kırmızı olur ve kurudukça rengi pas kırmızısına dönüşür. Kuruduktan sonra ise stabil bir yapıya bürünür.
İŞLENMESİ
Kendine özgü rengiyle karakterize edilen güzel ve zarif bir ağaç olan Kızılağac ahşabının üzerinde hem el hem de takım tezgahlarıyla çalışmak çok kolaydır ve kolayca yarılır. Bununla birlikte, ahşabı oldukça yumuşak olduğu için bazı uygulamalarda çentiklenmeyi önlemek için özen gösterilmelidir. CNC tornada, makine ve el aletlerinde orta derece direnç gösterir. Çok iyi işlenir ve işlendikten sonra parlak, düzgün bir yüzey verir. İşleme sırasında çatlamalar yapabilir. Tutkalla iyi bağlantı kurmasıyla birlikte çok iyi boyanır ve verniklenir. Böceklere ve mikroorganizmalara karşı ise çok fazla dayanıklı değildir. Kızılağaç ahşabı çürüme direnci açısından dayanıklı olmayan ve bozulabilir olarak derecelendirildiği için yeni kesilmiş kütükler, ahşapta lekelenmeyi veya çürümeyi önlemek için hızla keresteye dönüştürülmeli ve kurutulmalıdır. Gerekli işlemlere tabii tutulmuş Kızılağaç ahşabının suya karşı direnci ise yüksektir.
KULLANIM ALANLARI
Kızılağaç yerüstünde zayıf dayanıklılığına rağmen, su altında oldukça dayanıklıdır. Özellikle İtalya’nın Venedik kentinde olmak üzere kazıklar ve destekler için kullanılmıştır. Farklı kullanım alanlarına da sahip olan Kızılağaç ahşabı: Kaplama, kontrplak, barut için odun kömürü, takunyalar, yığınlar/destekler, tornalanmış ürünler, modelcilik, kutu ve ambalaj yapımında da tercih edilmektedir.